Depresyon hakkında bazı bilgiler

Depresyon hakkında bazı bilgiler

Depresyon çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Stresli bir yaşam olayı, geçmişte geçirilen bir depresyon öyküsü, önemli bir kayıp, kişilerde depresyona neden olabilir. Bazen görünürde belirgin bir neden olmaksızın da depresyon gelişebilir, ancak böyle durumlarda kişilerin yaşam öykülerinde neleri biriktirdiklerine bakılmalıdır.

Depresyon vücut fonksiyonlarını etkiler. Depresyon psikolojik bir hastalıktır ama bu ruh hali aynı zamanda baş ağrısı, mide problemleri, nefes darlığı, fiziksel gerilim gibi bedensel belirtilere de yol açar.
Depresyondaki kişinin beyni farklı görünür. Bir kişi depresyondayken yapılan beyin görüntülemelerinde, bu kişilerin beyinlerinde bazı noktaların ve beyin dolaşımlarının farklı çalıştığı görülür.

Depresyon başka fiziksel hastalıklarla ilişkili olabilmektedir. Diyabet, kalp hastalığı ve multiple skleroz gibi kronik hastalıklara sahip olanların depresyon geçirme riski daha fazladır.

Depresyondaki kişiler her zaman depresif görünmezler. Her ne kadar depresyonun temel belirtilerinden biri kişilerde çökkün ruh hali ve enerji düşüklüğü olsa da, herkesin depresyonu yaşama biçimi aynı değildir. Bazı kişiler dışarıdan bakıldığında keyifli ve neşeli görünebilirken, içlerinde birçok sorunla uğraşıyor, depresyon yaşıyor olabilir.

“Fiziksel aktivite” depresyonla başa çıkmada çok önemli bir yer tutar. Egzersiz duygularımıza iyi gelir. Artık günümüzde “zihin-beden” bütünlüğünün önemi anlaşıldığından, fiziksel her hareketin psikolojik olarak da iyi hissettirdiği biliniyor. Depresyon yaşayan kişilerin de haftanın çoğu günü en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunması depresif ruh halinin düzelmesinde önemli bir etki yapacaktır. Depresyon hastalarının iyi beslenmeye çalışmaları ve düzenli uyumaları da iyileşme süreçlerinde önemli bir yer tutar.

Etkili bir depresyon tedavisinde ilaç ve terapi seçeneklerinin nasıl uygulanacağı önemlidir. Orta ve ileri derecede depresyonda ilaç kullanımı ve psikoterapi beraber, hafif düzeydeki depresyonda ise psikoterapi önerilir.

Depresyon kişileri yaşamdan alıkoyan bir hastalıktır. Beyin kimyalarındaki değişiklik nedeniyle, duygusal, zihinsel ve bedensel sıkıntılar yaşarlar. Çok yönlü belirtilerle başa çıkmaya çalışmak çok zorlayıcıdır.

Uzm. Klinik Psikolog İlknur Yılmaz Aytaç
Dönüşüm Psikolojik Danışmanlık Merkezi
Ataköy/Bakırköy
Tel: 02126617887

2 Yorum

  1. İ
    İlknur

    Benim tek sorunum herkesin sorununu dinlerim çözüm bulurum benim bi sorunum olduğunda bana kimse dönüp bakmaz hasta olmasam bile durduk yere bi ağrı girsin hemen kafamı kurcalamaya başlar neden girdi tabi özgüven konusuna gelecek olursam küçükken çok nayif okula başlayınca dostlukları tarafından kırılıp dökülmüş nayifliğinden eser kalmamış kavgacı sinirli birine dönüştüm etrafımda bana hep” sen küçüksün sen yapamazsın işlerine gelince sen büyüdün” ben insanların bu tutumuna çok karşıyım çocuklara sorumluluk yüklemek gerekir çünkü sonra kendilerinden özgüvenli biriyle karşılaştıklarında ezilmesinler kendilerini harcatmasınlar ben hayallerimden çok uzaktayım şuan ygs’ye girdim bu aralar o kadar psikolojik çöküntüdeyim bize küçüklükten beri mesleğin olsun yetenek olamasa da olur benim yeteneklerim harcandığını düşünüyorum geçmiş takıntısı çok var ve bunu nasıl aşacağımı bilmiyorum ki psikoloğ anlatsam beni anlamayacağından gitmekte istemiyorum kendimi size çok yakın hissettim şimdiden teşekkür ediyorum iyi akşamlar.

    1. U

      Merhaba İlknur.İçinde bulunduğunuz ruhsal durum her şeye karamsar bakmanıza yol açabilir. Bu durumdan çıkabilmemiz mümkün, terapi süreci onun için var. Hayatınıza yeni bir yön verebilir, kendi kontrol alanınızda neler yapabileceğinizi keşfedebilirsiniz.

      Uzm. Psk. İlknur Yılmaz Aytaç
      Dönüşüm Psikolojik Danışmanlık Merkezi
      Tel: 02126617887

Yorum Bırakmak İster misiniz?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.