Koronavirüs (COVID-19)sürecinde online psikolojik danışmanlık ve terapi

Koronavirüs (COVID-19)sürecinde online psikolojik danışmanlık ve terapi

Online psikolojik danışmanlık, yıllardır, yüz yüze terapilerimin yanı sıra, belli durumlarda ve belli sıkıntı alanları için başvurduğum bir yöntem olarak devam ediyor. Benden yardım almak isteyen ancak İstanbul’da yaşamayan danışanlarıma görüntülü görüşme programları aracılığıyla yardımcı olabilmek beni de bir klinik psikolog olarak mutlu ediyor.     

Peki, hepimizin geçtiği bu zorlayıcı koronavirüs (COVID-19) salgını sürecinde psikologlara hangi nedenlerle başvurabilirsiniz?

Bireysel terapi ve çift terapisi

Uzun zamandır yaşantınızı zorlaştıran, çözümleyemediğiniz, üstesinden gelemediğiniz sorunlarınız varsa ve bunlar sizi şu dönemde daha da rahatsız etmeye başlamışsa ya da evde kaldığınız için sorunlarınızı çözümlemek için zaman ayırabileceğinizi düşünüyorsanız, online seans almayı düşünebilirsiniz. Bir başka deyişle, şu anki evde kalma sürecini bir içe dönme ve iyileşme fırsatı olarak görebilir, yoğunlaştırılmış terapi ile birlikte kendinizle ya da ilişkinizle ilgili sorunları daha etkili biçimde çözümleyebilirsiniz.

Koronavirüsle başa çıkma danışmanlığı

Bir salgına bağlı olarak evlerde kalma gerekliliği (sosyal izolasyon) beraberinde yeni bir düzen oluşturmayı da gerektiriyor. Bu düzeni oluştururken de ruhsal sağlığı ihmal etmemek, psikolojik olarak da bağışıklığımızın güçlü olması önem taşıyor. Bu bağlamda, psikolojik olarak nasıl dayanıklı, mutlu, dengede kalabileceğinizi ve ona göre hareket etmenin yollarını öğrenmek için de yardım alabilirsiniz. Bunu bir önlem çalışması, eğitici/geliştirici psikolojik danışmanlık olarak değerlendirebilirsiniz.

Genellikle bir ya da iki seans bu çalışma için yeterlidir. Bu çalışmada, zihinsel ve bedensel olarak çeşitli huzur ve dengede kalma, rahatlama ve başa çıkma yöntemleri konuşulup hayata nasıl geçirebileceğiniz aktarılır. Şu süreçte öğrendikleriniz ve kendinize kattıklarınız yaşam boyu sizinle olacaktır.

Koronavirüsle beraber ortaya çıkan sorunların terapisi

Bazen kaygı ya da duygu durum bozukluğu gibi bozukluklara yatkınlığı olan ya da zaten hayatında başka zorlanmalarla, sorunlarla mücadele eden kişilerde, bu süreçte psikolojik semptomlar geliştiği görülebilir.

Eğer kendinizde son 10-15 gündür devam eden aşağıdaki belirtilerden bir kaçı bulunuyorsa, düzenli online terapi seansları almanız yararlı olabilir.

  • Koronavirüsün ne zaman biteceği, normal yaşama ne zaman döneceğimizi bilmemekle yani belirsizlikle baş etmekte zorlanıyorsanız,
  • Virüsten korunma yollarını sürekli uygulamak endişe ve kaygı yaratıyorsa ve buna bağlı psikolojik ve bedensel belirtiler gösteriyorsanız (örneğin elinizin ya da evinizin yeterince temiz olmadığı düşüncesiyle aşırı el yıkamak ya da sürekli çamaşır suyu kullanarak ev temizlemek),
  • Evde eşinizle ya da çocuğunuzla iletişim sıkıntıları/tartışmalar yaşıyorsanız, ilişkinizde bir kötüye gidiş başlamışsa,
  • Uyku düzeniniz ve iştahınızda sizi olumsuz etkileyen farklılıklar oluşmuşsa,
  • Güne yorgun ve bitkin başlıyorsanız,
  • Duygu olarak çökkün hissediyorsanız,
  • Yalnız hissediyorsanız,

psikolojik destek alarak sağlığınızı tekrar kazanmak için bir adım atabilirsiniz.

Son olarak, tarihe baktığımızda, yüzyıllardır salgınlar dünya için belli bir dönem tehdit olsa da, bilim ve akıl ile üstesinden gelinmiş, sağlıklı günlere kavuşulmuş olduğunu görüyoruz. Elimizden geleni bilim ve akıl ışığında yapmaya, bedenimize ve ruhumuza iyi bakıp, çok daha güzel günlerin bizi beklediğine inanalım..

Sağlıklı günler dileğimle,

Uzman Klinik Psikolog İlknur Yılmaz

Dönüşüm Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Ataköy/Bakırköy

İletişim: 02126617887